Cum prevenim pierderea datelor din laptop? - Laptop Second Hand
cum prevenim pierderea datelor din laptop

Cum prevenim pierderea datelor din laptop? Leave a comment

Hard diskul este o componenta foarte sensibila la socuri, lovituri, zdruncinari si chiar la trecerea timpului prin asta intelegand uzura.

Diverse actiuni pe care le intreprindem, infectarea cu mallware, fisiere corupte sau erori umane, toate acestea contribuie la defectarea hard diskului in timp sau chiar brusc in cazuri extreme de socuri sau lichide infiltrate.

Atunci cand hardul se defecteaza laptopul nu mai poate rula sistemul de operare, care era stocat pe hard diskul ce tocmai s-a defectat. Laptopul se poate aprinde insa nu va veti putea folosi de el decat daca veti conecta un alt hard disk sau veti rula un cd cu windows live dar in multe dintre cazuri, defectele pot fi de asa natura incat laptopul nici sa nu se mai aprinda.

Cum protejam datele de pe hard disk?

Pentru a proteja datele, tot ce trebuie sa faceti este un back-up. Din cand in cand (alegeti dumneavoastra frecventa) salvati fisierele noi create (imagini, documente etc) fie pe un alt hard disk, pe stick sau card de memorie dar recomandarea noastra este in cloud. Exista servicii de cloud atat gratuite cat si platite, iar printre cele mai la indemana sunt cele oferite de Dropbox sau Google Drive.

Salvand constant datele pe un alt suport, atunci cand hard diskul se va defecta, nu veti pierde datele. Eventual se vor pierde cateva date, daca ultima salvare s-a petrecut in urma cu cateva zile.

Nu am facut backup! Cum recuperez datele?

Datele dumneavoastra pot fi recuperate in proportie de 95% in multe dintre situatii insa este foarte important sa nu incercati dumneavoastra sa desfaceti hard diskul sau alte operatiuni care ar insemna interventia asupra hard diskului.
Defectele sunt de mai multe tipuri: logice, mecanice sau electronice. Fiecare are particularitile lui cu specificatia ca in cazul defectelor logice, recuperarea s-ar putea face si acasa cu prin software dedicat. Pentru recuperare date hdd completa recomandam apelarea la service laptop sau un centru specializat pe recuperare date.
Costurile pentru recuperarea datelor sunt destul de mari mai ales in cazul defectelor electronice sau mecanice, defecte care presupun inlocuirea componentelor cu unele noi identice pentru a face hard diskul functional. In aceste situatii costurile sar de 500 de lei si pot sari chiar si de 1000 de lei, de aceeas este foarte imoprtant sa actionati preventiv si sa faceti back-up constant.

Atentie sporita la reinstalarea sistemului de operare

Daca va reinstalati singuri sistemul de operare va recomandam sa fiti atenti la pasul in care trebuie sa formatati partitiile si sa alocati spatiul destinat fiecarei partitii. Inainte de a formata partitia, asigurati-va ca in acea partitie nu exista date nesalvate. Majoritatea laptopurilor sunt partitionate in C si D. Partitia C este cea in care se instaleaza de regula fisierele sistemului de operare si aceasta este partitia pe care va trebui sa o formatati inaintea reinstalarii. Fisierele de pe desktop, din my documents, downloads, my pictures si alte locatii asemanatoare, sunt in partitia C, de aceea inainte de formatare va trebui sa va asigurati ca ati mutat in D fisierele din locatiile mentionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie
Scan the code
Buna, de ce laptop ai nevoie?
%d blogeri au apreciat: