Cum putem extinde durata de viata a unui hard disk? - Laptop Second Hand
hard disk laptop

Cum putem extinde durata de viata a unui hard disk? Leave a comment

Ca orice alta componenta a unui calculator sau laptop, si hard diskul este expus unor riscuri care ii pot micsora durata de functionare.Aceste riscuri insa, pot fi evitate daca se acorda putina atentie asupra unor aspecte.
1.Un hard disk nu trebuie lovit sau zguduit.S pre deosebire de un SSD, hard diskul este mult mai sensibil la socuri mecanice, in special in timpul functionarii.
2.Acesta trebuie sa fie prins bine pentru a nu se lasa spatiu de joc in carcasa.
3.In cazul in care detineti un laptop, este recomandat ca dupa ce il inchideti, sa mai asteptati cateva secunde inainte sa il ridicati de pe birou pentru a permite hard disk-ului sa se opreasca complet, acesta avand piese care se misca la rotatii de 5400/7200/10.000 rotatii pe minut.
4.Acumularea de praf si impuritati, care duce la supraincalzire, reprezinta un inamic destul de periculos pentru hard disk. Curatati anual laptopul de praf pentru ca sistemul de racire sa functioneze corespunator iar laptopul sa nu se supraincalzeasca.
5.Ca si celelalte componente interne ale unui calculator sau laptop, si hard disk-ul are o viata limitata prin constructie, deoarece are piese in miscare care duc la uzura in timp si, in final, la defectare totala.Aceasta uzura o putem reduce prin inchiderea calculatorului sau laptopului in momentul in care nu mai dorim sa il folosim o perioada de timp, chiar daca pauza nu este una foarte lunga.
6.Daca te confrunti cu o problema de genul bad sectors, recomandat este sa il schimbi direct cu un hard disk nou sau cu un ssd. In cele mai multe cazuri, problemele vor continua sa apara si eventual, hard disk-ul va ceda. Despre avantajele unui SSD puteti afla mai multe din acest articol.
7.Poate unul dintre cei mai importanti pasi este sa faci un Backup, adica o copie de siguranta la toate datele importante pentru tine. Indiferent ca aceasta copie este executata pe un stick usb sau in cloud(dropbox/google drive), e recomandat sa ai o copie de siguranta in caz ca iti cedeaza hard disk-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *